Hoe betrouwbaar is een condoom?

Dat is een van de meest gestelde vragen! Goedgekeurde condooms bieden betrouwbare bescherming tegen SOA's en ongewenste zwangerschap. Alle condooms met CE-logo die je in de winkel kan kopen zijn door de fabrikant gecontroleerd volgens strenge normen.

Doe het goed!

Belangrijk om te weten is dat de mate waarin een condoom bescherming biedt sterk afhankelijk is van de juiste handelswijze. Condooms kunnen namelijk gemakkelijk onzorgvuldig gebruikt worden waardoor de veiligheid soms daalt tot nul. Denk aan beschadiging door scherpe nagels bij het omdoen, het topje niet dichtknijpen of een verkeerd type glijmiddel (olie/vet) toepassen. Deze fouten worden (zelfs onopzettelijk) snel gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een gebrek aan ervaring, handigheid of motivatie. Het is dus van belang dat je goed weet hoe je met een condoom omgaat voor de beste bescherming. Oefening baart zekerheid in dit geval!

Hoe kun je de zekerheid verhogen?

Goed oefenen met het omdoen is één ding, maar door condooms te combineren met andere voorbehoedsmiddelen, zoals de pil, wordt de kans op zwangerschap nog verder verkleind. Met "Double Dutch" (het tegelijkertijd gebruiken van een condoom plus een ander voorbehoedsmiddel) zijn je partner en jij dus optimaal beschermd tegen zowel SOA's als zwangerschap. Mocht je partner de pil een keer vergeten zijn, dan is door het condoom de kans op zwangerschap nog altijd klein. Ook het omgekeerde geldt. Als het condoom een keer scheurt (klapcondoom) biedt de pil altijd nog bescherming. Daarbij moet opgemerkt worden dat de kans op SOA-besmetting in het laatste geval wel bestaat. Bij twijfel over eventuele besmetting of zwangerschap altijd een test (laten) doen.

SOA-bescherming soms niet 100%

Condooms beschermen tegen veel geslachtsziekten, maar kunnen helaas niet alles buiten de deur houden. Ze bedekken namelijk niet de hele schaamstreek en ook daar kunnen zich SOA's ophouden. Herpes genitalis en genitale wratten/HPV (humaan papillomavirus) zijn hier voorbeelden van. De overdracht gaat door huid-op-huid contact. Je kunt je huisarts hierover raadplegen voor advies.

Keurmerken en fabeltjes

Condooms moeten aan strenge eisen voldoen voordat ze verkocht mogen worden. Het CE-logo op de verpakking geeft aan dat de condooms voldoen aan al deze eisen en dus prima bescherming bieden tijdens de seks. Naast CE wordt soms ook de tekst "ISO 4074:2002" vermeld. Dat is de wereldwijde norm waarin alle eisen aan latex condooms beschreven staan, samen de verplichte testmethodes. Voor latexvrije condooms is deze norm "ISO 23409:2011" en vrouwencondooms worden getest volgens "ISO 25841:2011".
Een vaak gehoord fabeltje is dat goedkope condooms "slechter" zouden zijn dan de duurdere. Kort antwoord: zowel goedkope als dure condooms voldoen aan exact dezelfde basiseisen en regels want anders zouden ze niet eens verkocht mogen worden. Huismerkcondooms zijn dus ook veilig te gebruiken.

Tot slot

Condooms verminderen het risico op geslachtsziekten en zwangerschap dus aanzienlijk. 100% zekerheid kan echter geen enkel voorbehoedsmiddel geven. Geen geslachtsgemeenschap hebben blijft het veiligste.

Het is aan te raden om zelf te oefenen in condoomgebruik. Dan ben je helemaal voorbereid als je echt gaat vrijen en geniet je de beste bescherming.

Lees verder: Voordelen & nadelen van condooms >>>


Informatie over o.a. deze merken

Durex MoreAmore Condomi Etos Pasante Billy Boy
My Size Kruidvat Idyl Euroglider RFSU Meer merken